środa, 17 czerwca 2015

kanapkowa pasta z awokado!


Hej kochani! Ten tydzień zleciał mi w trybie ekspresowym, niby mam dużo wolnego,  ale wciąż brakuje mi czasu, ahh podziwiam wszystkie matki, które oprócz siebie mają męża i dzieci, ale do rzeczy! Dzisiaj przygotowałam dla was moją ulubioną pastę z awokado. Większość ludzi nie docenia tego owocu.Tłuszcze zawarte w awokado są zdrowe dla serca, ponieważ są to tłuszcze jednonienasycone oraz omega-3! Jest to tłuszcz dobroczynny dla zdrowia-kwas oleinowy, który ma zdolność obniżania złego cholesterolu, a ponadto przeciwdziała nowotworom prostaty i piersi! Same zalety! ale oczywiście to nie wszystko, o właściwościach tego owocu możecie poczytać na internecie, 

O awokado musimy wiedzieć kilka  rzeczy 
* po pierwsze awokado jest dojrzałe jeśli po naciśnięciu  jest sprężyste i miękkie, ale uwaga!  Jeśli owoc jest zbyt miękki wręcz rozpływa się pod palcami jest przejrzałe! Takiego nie należy kupować, ponieważ jest gorzkie i nieapetyczne 

* jeśli w sklepie dostępne jest tylko niedojrzałe (twarde)  awokado nic straconego! Wystarczy,że położymy je obok bananów, jabłek czy  pomidorów, ale nie trzymamy w lodówce, ponieważ tam owoc nie dojrzewa

* aby awokado nie czerniało należy  skropić je sokiem z cytryny lub limonki 
jeśli chcesz przechować połówkę awokado należy zostawić te z pestką w środku i schować do lodówki.Podobnie postępujemy z pastą, jeśli chcemy ją przechować należy włożyć do niej pestkę, dzięki temu owoc nie czernieje 




Jeśli znudziła wam się owsianka na śniadanie to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu! 
Na pewno jest to dobra alternatywa na kanapeczki, ale pastę można również użyć jako "sosu" do makaronu. U mnie to właśnie tak wygląda pół awokado na śniadanie druga połówka nazajutrz na obiad :) uwielbiam ten smak! a wy jedliście awokado? jakie pierwsze wrażenia? 



Czas przygotowania: około 5 minut



Czego potrzebujemy?
-awokado
- ząbek czosnku 
- około łyżeczki zielonej pietruszki
-łyżeczkę soku z cytryny 
-sól pierz, chilli 




Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę, obrać lub  wydrążyć miąższ łyżką.Skropić sokiem z cytryny, rozgnieść widelcem lub zblendować ( można użyć tłuczka do ziemniaków zamiast widelca). Dodać rozgnieciony w prasce czosnek, pietruszkę i przyprawić solą, pieprzem i chilli. Podawać z chlebem, makaronem lub użyć jako farsz do naleśników. 
Porcja niżej zrobiona jest z połówki awokado. 

Smacznego! :) 












16 komentarzy:

  1. Mniam! Jeszcze nie jadłam tej pasty, musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka, zrobię na pewno :D piękny blog, super prowadzony!
    www.mishelle-a.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :)

    Maksiowa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :)

    http://nastriala.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam awokado i pasty z nim :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam awokado :o a tu tyle fajnych rzeczy można zrobić :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Angie na jakie w koncu studia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojj nie wiem, dalej się zastanawiam, ale raczej coś związanego ze szkołą, którą skończyłam :)

      Usuń
    2. A jaki kierunek skończyłaś?

      Usuń
    3. wydawało mi się,że odpisałam..ajaj, technik handlowiec :)

      Usuń
  8. Delicious!

    Please click on the link on my post
    http://helderschicplace.blogspot.com/2015/06/bugs-bunny-with-jollychic.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam! Z chęcią sobie zrobię w najbliższym czasie na śniadanie :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł! :) Na pewno kiedyś skorzystam.
    www.roseoffashionblog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszelkie pasty z awokado są świetne, Wasza też prezentuje się przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł! Wygląda smakowicie ;)

    Obserwuję :)
    http://aleksandra-rosiek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. spróbowałam i polecam <3
    Nowy post--> Klik

    OdpowiedzUsuń